Valkuilen zonnepanelen aankopen

Het plaatsen van zonnepanelen is hot! Je hoeft maar één keer in je leven zonnepanelen in investeren en je hoeft je daarna minstens 25 jaar geen enkele zorgen te maken. Dit klinkt goed en als je je de onderstaande tien valkuilen weet te vermijden dan gat het je zeker lukken!

Neem geen ‘klus pakketten’

De juiste installatie van zonnepanelen is een vak. Als je handig bent, kun je de panelen natuurlijk zelf installeren en zo kosten besparen. Het is gemakkelijk om een doe-het-zelfpakket te bestellen en je buurman of vrienden om hulp te vragen. Doe dit echt alleen als je een ervaren installateur bent. Er zijn veel verhalen te vinden over het mislukken van zulke projecten en aangezien het hier gaat om een flinke investering kun je het echt beter uit handen geven als je zelf niet zeker weet of je de zonnepanelen op de juiste manier kunt plaatsen.

Waar je misschien nog niet over hebt nagedacht is dat de leverancier met betrekking tot de garantie weleens moeilijk zou kunnen gaan doen op het moment dat de panelen niet deugdelijk zijn geplaatst. Deze zou namelijk kunnen zeggen dat het defect te weten valt aan de plaatsing en af zien van wat voor hulp of vergoeding dan ook.

Laat je bezoeken

Natuurlijk is het mogelijk dat bepaalde installateurs je via de email een prijsopgave of offerte geven en dat is zeker nuttig. Maar als je de echt precieze prijs wilt weten dan moet je een afspraak maken op lokatie. Het plaatsen van zonnepanelen is absoluut maatwerk en dat kan alleen maar met een goed idee van de exacte situatie op lokatie. Tijdens een bezoek vindt de installateur altijd wel iets wat aangepast moet worden of wat voor een onverwachte oplossing zorgt.

Daarom raden we je altijd aan om ten minste drie bedrijven te benaderen en mee aan de slag te gaan. Dit is ook een geweldige kans om vragen te stellen. Vergelijk de verschillende antwoorden en laat ze een compleet aanbod doen.

Ongeschikt dak

Het lijkt voor de hand liggend, maar we zien dat het regelmatig gebeurt als mensen zonnepanelen willen installeren. De panelen moeten er minimaal 25 jaar staan, maar het dak moet dit ook mogelijk maken.Het is belangrijk dat het dak voldoende energie kan produceren. Een gemiddeld rijtjeshuis heeft ongeveer acht tot veertien panelen nodig. Onderzoek of er een schaduw op een deel van het dak valt waar je de panelen wilt plaatsen. Dit kan van invloed zijn op de algehele prestaties. Idealiter, natuurlijk, moet de ligging naar het zuiden toe gericht zijn. Hoe meer afwijking hiervan, hoe lager het rendement.

Het is ook belangrijk dat het dak van goede kwaliteit is, zodat het de zonnepanelen überhaupt kan dragen. Het is logisch, maar als het plafond binnen een paar jaar moet worden vervangen, moeten de panelen worden verwijderd. Controleer daarom eerst zorgvuldig of het dak niet verrot is en of de algehele staat goed is.

De Meterkast

Als alles in orde is, zal de installateur je goed adviseren, maar je moet het nog steeds ook zelf controleren. Zodra je begint met meer elektriciteit opwekken dan je verbruikt, moet je het terug voeren aan het net. Dit wordt salderen genoemd. Als je meer stroom genereert dan je verbruikt, overschrijdt dit de netwerklimiet. Dit betekent dat je wel nog steeds kan leveren aan het net maar j hiervoor alleen nog maar de kale prijs ontvangt. Het rendement hiervan is laag en je zal over het algemeen de energie beter kunnen opslaan.

Goedkoop = Duurkoop

Goedkoop is duurkoop en dat geld vooral bij langetermijninvesteringen zoals zonnepanelen. Helaas zijn er veel zonnepanelen van lage kwaliteit meestal van Chinese origine. Het wordt sterk aanbevolen om voor kwaliteit te kiezen en ervoor te zorgen dat er geen problemen zijn nadat de garantieperiode is verstreken. En zoals altijd, moet je ervoor betalen. Na verloop van tijd, worden de goedkope panelen de duurdere optie omdat ze een stuk minder rendement geven en voor veel extra kosten en hoofdpijn zorgen.

De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Bij zonnepanelen is dat meestal de condensator in de omvormer. Merken als SMA vertegenwoordigen kwaliteit, zodat je niet tegen onaangename verrassingen aanloopt. Kies daarom altijd voor kwaliteit en laat je niet afschepen met een slecht advies.

Vraag niet om garantie

Het is gemakkelijk om garanties te geven. Als potentiële klant is het aan jou om te overleggen over de precieze invulling van deze garantie. Waar staat het precies voor en wat is er gedekt. En vooral.. wat niet! Panelen hebben meestal een garantie van vele jaren. Hoogwaardige zonnepanelen hebben zelden problemen. In de meeste gevallen gaan er dingen fout bij de installatie. Neem de garantie en de voorwaarden altijd op in het voorstel. De installatie heeft meestal een kortere garantieperiode, bijvoorbeeld omdat het gevoeliger is voor weersomstandigheden. Nogmaals, hou dit goed in de gaten.

Het moeilijkste verhaal in termen van garantie is de prestatiegarantie. Het geeft aan hoelang een paneel ten minste tachtig of negentig procent van de oorspronkelijke prestaties levert. In de praktijk is het bijna onmogelijk om erachter te komen of een panel het echt kan presenteren. Dit wordt getest in een speciaal testcentrum met de zogenaamde Flash-test. De geteste borden ontvangen hierna een certificaat. Als je twijfelt over de prestaties van een paneel, zou je het kunnen laten testen. Maar het is altijd beter en sneller om te vragen naar testcertificaten om dit te voorkomen.

Blindelings vertrouwen

Een goede installateur simuleert uw situatie. Daarom is het erg belangrijk om de degene die het dak plaatst te vragen om het dak in te meten. Het is nog steeds een hypothetische berekening. Iets kan altijd afwijken van de terugverdientijd omdat er iets verkeerd is voorspeld of er iets in de situatie is veranderd. Om je hier beter op voor te bereiden, wordt aanbevolen om te lezen waar de herstel tijdberekening op is gebaseerd.

Ongeteste panelen

Vraag de installateur naar de producten waar hij mee werkt.

Kwalitatieve panelen hebben efficiëntie certificaten. Het laat zien hoeveel stroom een zonnepaneel kan produceren. Dit wordt getest in de Flash-test die we hierboven bespraken. Zonder de resultaten van deze tests weet je niet wat je koopt en moet je blindelings vertrouwen op de reputatie van de installateur. Doe dit nooit! Zorg altijd dat alles goed onderbouwd is zodat je grote teleurstellingen kunt voorkomen.

Veiligheid

Een gerenommeerde installateur werkt volgens de vastgestelde regels voor het werken op daken en de installatie van zonnepanelen en materialen. Zorg dat alles veilig gebeurt en er geen ongelukken of schade ontstaat.

Heb geduld

Ongetwijfeld zal de prijs van zonnepanelen in de loop der jaren iets dalen, maar de vraag is of het rendement hoger is als je ze meteen koopt. Een eenvoudige berekening toont aan dat de prijs drastisch moet dalen om het wachten goedkoper te maken. Als dit niet te verwachten idd hoef je niet te wachten maar be je dan eerder een dief van eigen portemonnee. Uiteraard moet je je wel zeer grondig laten informeren voordat je een keuze maakt! Ben je geïnteresseerd geraakt in de mogelijkheden van zonnepanelen? Vraag dan nu een gratis offerte aan en laat je grondig informeren. Succes!